Under ledelse av Maria Angelika Carlsen har Ensemble Allegria begeistret publikum og anmeldere med sine konserter og plateinspillinger, og regnes nå blant landets aller ypperste kammerorkestre. Nå kommer de endelig til Bodø og Musikkfestuka med romantiske mesterverk av Elgar, Dvorak og Tsjaikovskij plukket ut av cellosolist Frida Fredrikke Waaler Wærvågen. I tillegg byr ensemblet på

en spennende urfremføring av den unge komponisten Anna Berg. Verket Remnants of confetti unexploded ble skrevet i 2020, og tittelen kan fort bringe frem assossiasjoner til kulturlivets situasjon det siste året.

Program
E. Elgar (1857-1934):             Introduction and allegro, op. 47

Anna Berg (f. 1992):               Remnants of confetti unexploded (2020) – urfremføring

P. Tsjaikovskij (1840-1893):   Andante Cantabile fra Strykekvartett nr. 1, op. 11
(Versjon for solo cello og strykeorkester) Solist: Frida Fredrikke Waaler Wærvågen

A. Dvorak (1841-1904):          Serenade for strykere, op. 22, B. 52

 

Frida Fredrikke Waaler Wærvågen er en norsk cellist med en lang og solid bakgrunn. Hun startet å spille som 5-åring ved Horten Kulturskole. I 1998 ble hun tatt opp som elev ved Barratt Due Musikkinstitutt, og i seks år hadde hun undervisning med professor Aage Kvalbein. Frida Fredrikke fullførte sin Bachelor ved Norges Musikkhøgskole våren 2011 med professor Truls Mørk. Hun har også i flere år studert med professor Frans Helmerson. Våren 2014 fullførte Frida Fredrikke Master etter to år ved Edsberg Slott, Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, Sverige, med professor Torleif Thedéen.

Frida Fredrikke har vunnet priser og stipend internasjonalt og nasjonalt: ”Young Musician” i Tallin, Antonia Janigro International Cello Competition i Porec, Arve Tellefsens musikkpris, RWE Dea musikkstipend, Järnåker, «Wesselprisen» fra Det Norske Selskab og høsten 2020 mottok hun «De Unges Lindemanpris». Hun har gjort seg bemerket som solist med en rekke orkestre i inn- og utland, deriblant Oslo Filharmoniske Orkester, Kringkastingsorkesteret, Münchner Rundfunkorkester, Zürich Kammerorkester, Kaunas Philharmonic og Gøteborg Symfoniorkester.

Frida Fredrikke jobber som solocellist i Bergen filharmoniske orkester og som førsteamanuensis ved Griegakademiet. I tillegg jobber hun som frilans med base på Østlandet. Hun er også fast gruppeleder i strykeorkesteret Ensemble Allegria.

Celloen hun spiller på er laget av Nicolas Lupot, 1823, og er utlånt av Dextra Musica, Norge.

 

Ensemble Allegria ble stiftet i 2008, av daværende studenter ved Norges Musikkhøgskole. Orkesteret består av 23 strykere, og har fra starten av blitt drevet av musikerne selv, under ledelse av konsertmester Maria Angelika Carlsen.

Ensemblet gjester jevnlig festivaler som Festspillene i Bergen, Ultimafestivalen, Oslo Kammermusikkfestival og Rosendal Kammermusikkfestival. Da har i de senere år hatt et tett samarbeid med Det Norske Solistkor, med flere prisbelønte plateinnspillinger og en lang rekke suksesskonserter. Ensemblet har også gitt ut fire egne plater på LAWO Classics, hvorav to har blitt nominert til Spellemannprisen. Ytterligere tre plateinnspillinger er på vei. Orkesteret har også gjort suksess med produksjoner for barn og unge, både gjennom Den Kulturelle Skolesekken og egenproduserte turnéer på ungdomsklubber i Osloområdet.

 

I 2017 startet orkesteret Konserterien NÅ, som arrangeres på Gyldendalhuset i Oslo. NÅ-konseptet ble utarbeidet i samarbeid med Snøhetta. «NÅ» handler først og fremst om å dele et øyeblikk, å være der det skjer når det skjer, sammen. Men også om å NÅ frem til publikum, og om å vise frem NÅ-tidens musikk. I en del av disse NÅ-konsertene er det ensemblets egne musikere som kuraterer programmet.

 

Ensemble Allegrias prosjekter blir realisert med økonomisk støtte fra Norsk Kulturråd, Bergesenstiftelsen, Furestiftelsen og Sparebankstiftelsen.