For sine fortolkninger og fremragende teknikk har Andsnes vunnet høy internasjonal anerkjennelse. Han gir konserter i verdens beste konsertsaler og med de fremste orkestre, samtidig som han bygger opp en omfattende diskografi. Som ivrig kammermusiker har han grunnlagt sin egen årlige kammermusikkfestival i Rosendal.

Han ble født på Karmøy i 1970, og studerte ved Bergens Musikkonservatorium, med den berømte tsjekkiske professor Jirí Hlinka som lærer. Han har også mottatt uvurderlige råd og impulser fra den belgiske klaverpedagogen Jacques de Tiège, som i likhet med Hlinka, har hatt stor innflytelse på hans musikalske stil og filosofi. Andsnes er for tiden kunstnerisk rådgiver for Prof. Jirí Hlinka Klaverakademi i Bergen, hvor han gir årlige mesterklasser for tilreisende studenter fra inn-og utland.

Andsnes er medlem av svenske Kungliga Musikaliska Akademien, og hedret med æresdoktorater ved New Yorks Juilliard School of Music og ved Universitetet i Bergen, byen hvor han bor med samboer og deres tre barn.

For sitt kunstneriske virke er Andsnes utnevnt til Kommandør av den Kgl. norske St. Olavs Orden. Blant hans mange norske og internasjonale priser kan nevnes Grieg Prisen, Peer Gynt-prisen, Royal Philharmonic Society Instrumentalist Award og Gilmore Artist Award. I 2013 ble han inkludert i Gramophone prestisjetunge «Hall of Fame».