Hun valgte å introdusere seg ved å fremføre en av sjangerens sofistikerte nøkkel-sanger, i seg et oppsiktsvekkende valg på et norsk tv-show, Emmylou Harris´ egne «Boulder to Birmingham». Sangen Emmylou skrev kort tid etter at hennes musikalske mentor, Gram Parsons, døde i 1974.

I løpet av de neste fem årene laget Ida Jenshus tre album, Color of the Sun (2008), No Guarantees (2010) og Someone to love (2012) som satte standarden på den norske americana-scenen og som behørig ble premiert med tre Spellemannpriser på stripe. Altså tre country-harper på hylla, en bedrift som strengt tatt burde kunne veksles inn i et permanent opphold i Nashville. Men Ida Jenshus er ikke en artist som hviler, selv ikke på en ekstra stor haug med laurbær.

I 2014 overrasket hun alle med å stake ut en vesentlig annen, og mer utforskende musikalsk kurs, med EPen Let it go. En reise til americana-musikkens ytterpunkter, som ble utvidet og tydeliggjort på det foreløpig siste albumet, Starting over again (2015), der sangene strakk seg opp mot seks, sju, åtte og ni minutter. I disse fem årene etter at den første album-trilogien ble bragt i havn, har Ida vært en musikalsk «commuter» mellom USA og Norge. Hun har tilbragt vesentlig tid i Los Angeles og Nashville, mest i Music City. Der hun har samarbeidet med John David Souther, kjent i rockhistorien som JD Souther, en sanger/ låtskriver med tette bånd til karrierene til noen av USAs mest fremgangsrike artister, Eagles og Linda Ronstadt.

I fjor høst gjennomførte Ida en turné i Norge, som var annerledes enn det meste av hennes tidligere turnering. På scena befant seg bare Ida og trommeslageren Pål Hausken (bl.a. In the Country). Ti konserter i såkalt «living room»-format, intime møter mellom duoen og Idas mest trofaste publikum, bl.a. på Kampen bistro i Oslo og Moskus i Trondheim.

Ida forteller at konsertene i en viss forstand var en form for risikosport, med enkelte nye sanger skrevet ferdig klokka to om natta, før konsertene.

— Det var en egen feeling å få umiddelbar respons på noe du har laget. Jeg skrev også sanger på skype med JD, det var definitivt også en ny opplevelse.

Konsertene ble tatt opp, og på forsommeren kommer utvalgte sanger fra turnéen ut som Idas første konsertplate, presist titulert Live. Produsert av Ida selv, co-produsert av Souther, innspilt og mikset av lydmann, Håvard Soknes.

Den digitale utgaven av Live inneholder seks sanger; «Love me like today» (Ida Jenshus/ JD Souther, ny sang), «Someone to love» (Ida Jenshus/ Martin Hagfors), «The ones we couldn´t be» (Bonnie Raitt, fra Dig in Deep, 2016), «In your arms» (Ida Jenshus/ Kevin Salem, ny sang), «Silver blue» (JD Souther, fra hans beste soloplate, Black Rose, 1974) og «Hero» (Ida Jenshus, Alysa Bonagura, Ralph Murphy, Kevin Salem, fra Let it go).

Når Live foreligger på vinyl på forsommeren, vil den versjonen inneholde et ekstra kutt.

— Jeg vil pushe videre, denne plata er et steg på vei mot den neste studioplata, som også skal komme i år. Etter at jeg kom tilbake til Nashville før jul i fjor har jeg sittet i musikklåven og jobbet med mange egne nye sanger.

— I sommer skal jeg også gjøre to turnéer med JD, jeg skal være «special guest» med ham i California i juli og august.