Hun begynte å spille fiolin som femåring og allerede som seksåring opptrådte for kongefamilien. Siden hennes orkesterdebut med Bergen Filharmoniske Orkester i en alder av 11 år har hun vært en aktiv solist og har spilt med orkestre over hele verden, samtidig som hun er ettertraktet som festivalartist. Eldbjørg spiller også bratsj og hardingfele og opptrer ofte sammen med sin søster Ragnhild.

Eldbjørg Hemsing har vært elev hos Stephan Barratt-Due, men har også tatt timer hos Boris Kuschnir i Wien. I 2005 vant hun førstepris i den tsjekkiske Kocian internasjonale fiolinkonkurranse, og samme år vant hun også Sparre Olsen-konkurransen.  I 2008 vant Eldbjørg Hemsing Virtuos, og ble norsk deltager i Eurovision Young Musicians, hvor hun vant publikumsprisen og fikk 3. pris av juryen.

Eldbjørg Hemsing spiller på en violin bygget av  Giovanni Battista Guadagnini i 1754, stilt til disposisjon av Dextra Musica.

Helming er årets Stormenprofil, og får også en helt spesiell rolle under Nordland Musikkfestuke. Hun blir nemlig en av solistene på årets Sommernachspiel 11. August i Breivika, der skal hun spille Mazurek, Op 49 av Antonín Dvorák og Johan Halvorsens Norske danser nummer 1 og 2.