For Lydteamet, som har jobben med å sette opp scener under Nordland Musikkfestuke, er det været i den perioden scenen skal settes opp som er det avgjørende for om det i det hele tatt blir noen scene.

–En moderne, stor utendørsscene er lastet på en trailer og noe av det første som skjer når traileren er kommet til riktig sted er at taket på scenen heises opp. I den fasen kan det ikke være mye vind, for da mangler de stagene og den kraftige kryss-avstivningen som monteres når taket er kommet i riktig høyde, forklarer produksjonsleder i Lydteamet, Holger Hansen.

 

–Men det er jo ikke helt uviktig hvordan været generelt er før og under arrangementet heller, sier han.

–Alle som har garasje og som glemmer å lukke døra når det regner og blåser, vet at da blir det vått der inne! Akkurat sånn er det på en scene også, sier produksjonslederen.

Dette handler om sikkerhet, både for de som er på scenen, publikum og for de som jobber med montering av scenen. Dessuten handler det selvfølgelig om sikring generelt. Blåser det mer enn det som er tolerabelt under monteringen risikerer man at hele den uferdige sceneriggen rett og slett blåser avgårde og blir ødelagt.

 

Etter at scenen er ferdig oppmontert tåles faktisk litt mer vind enn under selve opprigginga. Det så man senest eksempel på under konserten på Keiservarden i år, der vinden tok tak i sideveggene og løsnet dem slik at de begynte å blafre litt.

–Det er akkurat som det skal være, dette er en sikring som er lagt inn og som hindrer at sidevegger og bakvegg blir stående som et seil og derfor kan rive med seg alt, forklarer Hansen.

 

–Sikkerheten går foran alt, den kan vi ikke fire på. Det handler både om publikums sikkerhet og sikkerheten til alle som arbeider på og bak scenen, både foran, under og etter det som skal vises på scenen.

Noen ganger kan en beslutning om flytting av et arrangement være vanskelig å forstå for mange. Konserten med Kari Bremnes i 2013 var et slikt tilfelle. Da var det så sterk vind på Keiservarden at det var umulig å få opp scenen, selv om det var brukbart vær til utekonsert i Solparken.

 

Sterk vind og mye regn – man kan ikke kjempe mot været. Værgudene bestemmer og derfor blir det kjempeshow innendørs i Stormen i stedet for stiv kuling og regn på tvers i Breivika. Sånn er det bare – og det skal bli kjempegøy!