Ja, til og med de gode festivalnervene er på plass. Spenningen, sitringen, alt det som i følge festivaldirektør André Wallann Larsen alltid skal være der, samme døgnet som alt settes i gang.  Og forhåpentlig er det ikke bare hos alle som lager i stand festivalen det sitrer av spenning, men like mye hos alle festivalens publikum, artister og gjester.

Det er klart for fest.

Høyere nivå

– Antallet arrangementer er litt større enn det har vært de siste årene, men det viktigste er at årets festival totalt sett nå starter med et høyere nivå enn før. Et høyere kunstnerisk nivå, høyere ambisjonsnivå, og det er lagt ekstra mye i produksjonene.

Dette gjøres fordi vi ønsker å løfte nivået vårt ytterligere. Vi har fortsatt den ambisjonen og det målet klart at Nordland Musikkfestuke skal bli en av de beste festivalene for klassisk musikk, sier direktøren for Nordland Musikkfestuke.

Unikt

Wallann Larsen mener at åpningskonserten under årets Nordland Musikkfestuke kan stå som et godt eksempel på det ambisjonsnivået festivalen har.

– Åpningskonserten er rett og slett eksepsjonell. Her har vi et orkester som virkelig er i verdenstoppen sammen med en sopransolist som også er det, Anne Sofie von Otter. Denne konserten i seg selv blir en stor opplevelse, sier Wallann Larsen.

For en festival er det alltid viktig å lage unike opplevelser – arrangementer og konsert man ikke finner noen andre steder. Festivaldirektøren mener at når festivalpublikummet i Bodø i løpet av årets Nordland Musikkfestuke nå har sjansen til å oppleve alle de tre hovedkonsertene til Anne Sofie von Otter i rask rekkefølge er det i seg selv en slik unik festivalopplevelse:

Alt på ett sted

– Årsaken er at Anne Sofie von Otter er så vidtfavnende. Hun synger i så mange forskjellige sjangre, men det er bare her under Nordland Musikkfestuke hun bretter ut hele sitt spekter omtrent samtidig. Det er klart det går an å reise halve verden rundt og i løpet av en lang periode oppleve Anne Sofie von Otter synge klassiske lieder et sted, oppleve hennes tolkning av franske chansons et annet sted måneder senere, og så etter ytterlige måneder hør henne synge Sting og Bjørk og annet sammen med Brooklyn Rider. Men at hun gjør alt dette i løpet av mindre enn en uke og det i samme by, det kan man bare oppleve i Bodø i år, under Nordland Musikkfestuke, sier André Wallann Larsen.

Mangtomfattende

– Det er artig å lage en slik festival som Nordland Musikkfestuke, sier direktøren.

– Vi lager festival på en ny måte. Vi er klassisk i mange former og på mange forskjellige arenaer, men Nordland Musikkfestuke skal også være en mangtomfattende festival. Vi ønsker å ha det uformelt, og samtidig ha høyt nivå. Dette er ingen motsetning. Vi vil bli veldig gode på klassisk musikk, men de flest vet jo at vi også ønsker crossover, jazz, folkemusikk, samisk, viser, pop og enda flere musikkformer velkommen – bare det er høy kvalitet.

Alle like velkomne

Mange forbinder klassisk musikk med stivpyntet publikum og orkester i galla, men Bach på pub er minst like bra og like verdifullt. Det er likevel selvsagt at man også skal kunne kle seg pent og gå på konsert. Noen ganger er det til og med ønskelig.

– Det skal aldri være noen forutsetning. Vi har klassisk musikk i konsertsaler og kirker, men også i fabrikklokaler og på fjelltopper – og alle skal være like velkomne, uansett. Vi gjør vårt beste for at folk skal trives, satser hele tida på at nytt publikum skal oppleve kvalitet. Slikt gir synergieffekt.

 

Arenaene

Hvor konserten presenteres har også mye å si.

– Vi har en helt spesiell og svært spektakulær arena på Keiservarden, en nydelig en på Nyholmen, og i år også en helt spesiell i Breivika. Stedet der vi skal fortelle så mange som mulig så mye som mulig om klassisk musikk, som de ikke visste. Det blir høy grad av gjenkjenningseffekt og høy festfaktor. Dessuten har vi en av landets absolutt beste konsertsaler i Bodø – den er i høyeste klasse. Målet både med festkonserten og med alle de andre konsertene er også å bringe nytt publikum til å like klassisk musikk. Den skal være overalt, og vil være det under årets Nordland Musikkfestuke!