Hun kan gjøre hva hun vil på scenen. Ingen behøver å fortelle henne noe om gestikulering eller hvordan hun skal gå omkring. Om hun så spiller tamburin er det greit. Alt hun gjør er så smakfullt og det er så uttrykksfullt, men ikke overdrevent. Hun framfører alt fra fransk barokkmusikk til Kate Bush like uanstrengt, med delikat skjønnhet. Hun arbeider med hvem hun vil, og hun kan plukke kirsebær fra hele verdens store lager av begavede artister, som hun samarbeider med på en stor variasjon av prosjekter.

Slik skrev Washington Post om Anne Sofie von Otter etter en konsert hun hadde i USAs hovedstad for et par år siden. Nå vet vi at et av kommende sommers store prosjekter for henne er Nordland Musikkfestuke, som «artist in recidence» – eller Festivalprofil, som vi kaller det.

– Det er et stort prosjekt med antakelig fem konserter, så det er en krevende uke vi legger opp til for henne og med henne. Hun presterer alltid på høyeste nivå på konserten hun gjør, så her er det bare å glede seg, sier festivaldirektør André Wallann Larsen.

Det positive svaret på spørsmålet om å være festivalprofil kom etter kort tid, og med stor glede. Denne sangeren er ettertraktet over hele verden. Hun behøver ikke spørre om å få synge noe sted – operahusene står i kø for å få henne med på sin scene. Turné-oversikten hennes er som en liste over verdens store byer og berømte scener. Denne våren omfatter den også Vietnam, Australia og New Zealand – og en del byer og land til før det blir Bodø og Musikkfestuka i begynnelsen av august.

Hun er vidtfavnende og folkelig samtidig som hun også synger de aller største og krevende operarollene.

– Anne Sofie von Otter har vært her en gang før, på en enkelt konsert i Musikkfestuka 2013. Det husker hun godt og ville gjerne komme tilbake. Hun har vært en av mine favoritt-sangere i mange år. Musikkfestuka har tradisjon for å finne festivalprofiler som har et bredt spekter og opptrer i flere sjangre, og det blir det virkelig denne gangen, lover Wallann Larsen.

– Hun hadde virkelig lyst til dette, og kom fort med gode ideer til programmet, sier han.

Diskografien hennes omfatter 99 titler, det meste er på eget navn, pluss noen medvirkninger. Utvalget har et spenn som omfatter de fleste sjangre. Opera dominerer selvfølgelig, men her er også mye barokkmusikk, franske chansons, jazz og til og med popmusikk og coverlåter.

– Hun har sunget ledende roller i operaer ved alle de store operahusene, og er utvilsomt en av de største operasangerne de siste 30-40 årene. Hun er interessert i så mye, og det er så mye hun liker. Det er jo flott for oss, veldig kult at hun vil være her. Hun liker det nordiske, ønsker å være en del på egne breddegrader, i Norden. Det er jo også fint for oss, sier Wallann Larsen.

Det er nok meget få som har interesse for klassisk musikk som ikke har hørt om Anen Sofie von Otter. Nå får publikum under Nordland Musikkfestuke 2018 anledning til å bli godt kjent med henne. Det blir verdifullt, også for Nordland Musikkfestuke på sikt. Sånt legges merke til.

Hva slags konserter det blir kommer til å bli bekjentgjort etter hvert, men festivaldirektøren kan allerede nå i slutten av november love at det blir svært variert og med de aller beste musikere sammen med henne.

– Nordland Musikkfestuke satser på kvalitet og nå har vi satset på noe av det aller beste som finnes i hele verden. Det er klart vi da også må ha toppfolk til å spille sammen med henne, sier han.