Workshop om scenisk fremtoning og presentasjon med skuespiller og sanger Heidi Ruud Ellingsen var hoved-tema for de fem Spire-kandidatene på den første dagen av samlingen i Bodø. Samlingen og undervisningen varer fra onsdag 4. august til tirsdag 10. august. De fem som er inne i år i Musikkfestukas spesielle mentorprogram har en tøff timeplan de dagene de er i byen, men får forhåpentlig mye god lærdom med seg.

Tekst: Jørgen Mathisen

Det er vel og bra å være dyktig på instrumentet sitt, og det får de fem Spire-kandidatene også perfeksjonere seg ytterligere på i Bodø, men musikere i dag må lære seg mye mer. Det handler om produksjon, presentasjon, framtoning, entreprenørskap, økonomi og mye annet. Hvordan framstå på en scene var første punkt første undervisningsdag for Spire-kandidatene. Det er ganske trist hvis noen bare sniker seg duknakket inn, spiller det de skal, bukker og går ut igjen.

 

– Dette med scene-oppførsel er selvfølgelig viktig og det er fint at dette inngår i programmet og undervisningen her, sier en av Spire-deltakerne, Elisabeth Lund Tomter, som spiller bratsj. De øvrige som er med er Oda Holt Günther, fiolin, Elinor David-Larsen, bratsj. Victoria Suzanne Lewis, fiolin, og Johannes Sciacco Schantz, fiolin.

Elisabeth forteller at hun allerede har tenkt mye på dette på alle konsertene hun har vært på som publikum. Hun vet at det er viktig, sammen med andre faktorer som for eksempel konsertens varighet.

– Mange er alt for lange! sier hun.

 

Hvordan skape seg en karriere og hvordan vinne fram i den beinharde konkurransen skal Spire-deltakerne også lære om. Til det har de framstående forelesere og eksperter på temaer som konsertproduksjon, hvordan minske press og stress og nerver foran en opptreden, kulturelt entreprenørskap og musikere som kulturelle gründere.

Men aller øverst på den omfattende undervisnings-lista disse dagene står selvfølgelig musikken.

Til å drive seg videre fram her har de først og fremst hoved-mentor og fiolinist Eldbjørg Hemsing, og dessuten pianist Håvard Gimse, som de skal spille sammen med flere ganger i løpet av Musikkfestukas tre første dager.

 

Allerede første ettermiddag var det altså lagt inn båttur. De fem Spire-kandidatene, deres mentor og et par andre gjester ble tatt med på en sightseeing fra sjøen i Bodøs havn og rundt Hjertøya. Kald vind og en del sjø gjorde opplevelsen litt ekstra spennende for musikerne. Turarrangør Bård Sjøvoll, båtens høvedsmann Per Kristian Lund og leder for Kystlaget Salta sørget for både god informasjon, god servering og god sikkerhet underveis.