Egen signatur

I 1916 skrev Bernt Lie teksten til  Bodøsangen som en del av Fritdhjov Anderssens Bodøkantate. Den gang ble sangen sunget til Rikard Nordaaks ikke ukjente Ja, vi elsker. Rett etter byen feiret sine første hundre år komponerte imidlertid Signe Meyer den melodien vi kjenner i dag som byens egen sang. Nå blir sangen fast innslag på Musikkfestukas storslåtte avslutningskonsert i Bodøsjøen!

-Last night har sin Rule Britannia og i Wien spiller de Radetzkymasjen. Vi har lenge leitet etter noe som kunne være vår egen lokalpatriotiske signatur ved vårt Sommernachspiel. Etter å ha gjort forsøk med både Barndomsminne fra Nordland og Kongesangen har vi nå bestemt oss for å slå et slag for Bodøsangen, sier direktør Gro Bergrabb.

Mot slutten av programmer i Bodøsjøen, som ellers er ledet av Bjarte Eike, vil Bodøsangen bli fremført av Arktisk Filharmoni. Forsanger i debutåret er den internasjonalt anerkjente norske sopranen Berit Norbakken. Orkesterarrangementet er ved Øystein Jæger.
– Det er stas å få være med og fremføre denne sang som blir en hyllest til Bodø by, til folkene som bor der og til en flott festival. Jeg gleder meg og liker godt at publikum skal være med på fremføringen. Allsang er topp, sier Norbakken

 

Hele byens sang
Sangen, som blir sunget ved åpningen av hvert bystyremøte i Bodø kommune, ble løftet frem under byjubileet i 2016 og det ble nok for mange det første møtet med den flotte sangen. Nå håper Musikkfestuka at hele byen blir med så Bodøsangen får den anerkjennelsen den fortjener.

-Hvor herlig hadde det ikke vært å høre to tusen bodøværinger synge sin egen sang? Jeg tror det kommer til å bli makelaust, sier markedssjef i Musikkfestuka Fredric Persson. Nå håper han at publikum både lærer seg teksten– og ikke minst finner veien til avslutningskonserten i Bodøsjøen 13.august.

Under Sommernachspielet i Bodøsjøen skal 1. og 4. vers synges – ledet av Berit Norbakken. Teksten vi selvfølgelig komme på storskjerm. Likevel håper arrangøren på at mange lærer seg teksten i forkant.

-Vi kommer til å ha fokus på dette gjennom festivalen, og kanskje utfordrer vi publikum på torget til en aldri så liten generalprøve. Uansett håper vi folk synger med, og blir med på festen, avslutter Gro Bergrabb i Nordland Musikkfestuke.

Bodøsangen:

Tekst: Bernt Lie
Melodi: Signe Meyer

Farlig åpent la de byen
ut imot sørvest,
– alt hvad vær der brast av skyen
rammet her som best!
slik som storm og hav i hundre
år vår by har slått,
kan det bare bent ut undre
oss – at den har stått!

Og vi elsker denne byen
som har tatt seg frem
under allslags vær i skyen
til vårt sterke hjem,
– til en fremtidsdag vel verdig
lys og sund og god,
– la den komme! Vi står ferdig
til å ta imot!

 

Melodien kan du høre her, i et opptak fra tidlig 1950-tall sunget av Arne Willassen!