Det er bare fryd og glede å høre fra disse to av totalt åtte Spire-deltakere.

– Vi har hatt det så fint, lært så mye og fått nye venner! Vi bor sammen i to leiligheter og deler mye. Da lærer man jo hverandre å kjenne ganske godt. Veldig fint har det også vært i år at vi har spilt veldig mye kammermusikk sammen, sier Hedda og Oda.

– Dessuten har vi jo blitt så godt ivaretatt, vi har vært på tur til Keiservarden, fått mye god mat, sier de to unge musikere og ler.

 

Musikk hele uka

Samspillet de åtte unge musikerne har øvd så mye på nå i denne Spire-perioden setter de veldig pris på.

– Man får jo en følelse av at det er bevegelse framover, fra det å være «bare» ungt talent til å bli LITT mer fullbefaren. Det å få jobbe med musikk absolutt hele tida over en såpass lang periode som ei drøy uke, det er også veldig viktig, og ikke så ofte vi kan gjøre, sier Hedda Aadland og Oda Holt Günter.

 

Framferd, klesdrakt og bank

– Dessuten har vi satt veldig pris på de forelesningene vi har fått som ikke har vært om musikk. Vi har lært det som frilanslivet krever i dag: Hvordan «selge seg selv» i jakten på oppdrag, hvordan framstå på sosiale medier og konsert, altså fotografier, klesdrakt og framtoning ellers, sier Oda.

– Og ikke minst, og kanskje det viktigste: Vi har vært på besøk i en bank og fått undervisning om hvordan ta vare på økonomien når vi er frilansere som er selvstendig næringsdrivende, sier Hedda.

 

Vi skal bli bedre

– Årets gruppe har vært veldig fin, både hver enkelt individuelt og ikke minst som ei samla gruppe som jobber fint sammen. Det har vært veldig fint å få ei utvidet gruppe i forhold til i fjor, sier leder for hele Spire-prosjektet, fiolinisten Eldbjørg Hemsing.

– Nå har de spilt sammen som kammerorkester helt på ordentlig, og vi skal bli bedre. Det har vært viktig i år å lære Spire-deltakerne mer om å lytte mer til sin egen «stemme», til eget instrument – kontra det å lytte til andre, sier Hemsing.

 

Et nytt kammerorkester?

Eldbjørg Hemsing har allerede begynt å se framover, til «Spire-ensemblet» kan framstå som et blodferskt, helt nytt, samlet kammerorkester med utgangspunkt i Bodø og Nordland Musikkfestuke, under  Kulturhovedstads-året 2024.

– Et orkester som er laget i Bodø, der det nord-norske eierskapet er viktig, sier hun.

I år har Spire-musikerne spilt i kammerorkester. Her er samtlige med, pluss to instruktører og et par innleide.
Foto: Henrik Dvergsdal

 

Om Spire:

Spire er et mentorprogram for unge musikere i alderen 19 til 27 år, som er på vei inn i etableringsfasen. I ei uke før festivalen starter får Spire-deltakerne møte andre musiker-spirer, øve og prøve og spille sammen i grupper og helt ensemble.

Samlingsperioden med øving, prøver undervisning og kursing blir avsluttet med en større konsert i begynnelsen av Musikkfestuka. Den fant sted i Bodø domkirke om kvelden søndag 7. august. Mandag 8. var det konsert i Kjerringøy kirke, med avsluttende festmiddag etterpå, og så en frisk båttur tilbake til byen om kvelden.

Spire-deltakerne blir undervist og ledet av fiolinisten Elbjørg Hemsing og pianisten Håvard Gimse. I tillegg til samspill og undervisning har de også kurser i andre elementer unge musikere må lære seg, som for eksempel markedsføring, regnskap, det å ha personlig firma og det å arrangere konsert.

2022 er det andre året med Spire, med andre samling av totalt tre. Noen var med både i fjor og i år, andre kom nye til i år. Til sammen var det 8 Spire-deltakere i år. Tre av disse var også med i fjor, mens resten, altså fem, var nye av året. Etter den tredje samlinga neste år med enda noen flere både av nye og av «veteraner» er det et håp om at det skal komme et eget, friskt ungt nytt kammerorkester ut av denne gruppa, et kammerorkester som springer direkte ut av et grunnlag skapt av Nordland Musikkfestuke.