For 20 år siden ante ikke tekstilkunstner Hilde Hauan Johnsen hva fiberoptikk var for noe. Hun var allerede en meget velrennomert bildekunstner med utstillinger i inn- og utland, og hadde i tillegg hatt en mengde oppdrag som scenograf, og mange utsmykningsoppdrag.

Så dukket fiberoptikken opp i Hilde Hauan Johnsens kunstnerskap. Hun oppdaget tynne tråder som kunne både veves og samtidig formidle både lys og lyd. Det har gitt mange nye flotte utstillinger og prosjekter.

Hilde Hauan Johnsen er årets festivalutstiller. Utstillingen finner du i Bodø Kunstforening. Der får du stifte bekjentskap med et unikt kunstutrykk.

Se også: Kunstnersamtale: Hilde Hauan Johnsen og Nils Johansen

Mye lyd i tekstil
Utstillingen settes opp sammen med Nils Johansen, kjent fra musikkgruppen Bel Canto. Sammen utforsker de tekstil og lyd gjennom fiberoptiske installasjoner.
– Da jeg begynte å arbeide med optisk fiber hadde jeg allerede lenge vært opptatt av at det er mye lyd i tekstil, forteller Hilde Hauan Johnsen.

Så fikk hun denne ideen om fiberoptikk.

 

Teknologi
Installasjonene består av optisk fiber, lysgivere og avspillingsteknologi for flerkanals lyd. Lyden filtreres gjennom et spesialdesignet grensesnitt som tolker og oversetter den til lys. Når lydfrekvenser aktiverer fibrenes lysbærende egenskaper, samhandler lys og lyd og danner en puls. Med lyskilder koblet til begge ender av fibrene blir lyden i stand til å skape et rikt optisk uttrykk. Lydens frekvensområde aktiverer lyset og produserer nyanser i farge og intensitet.