Og repertoaret, det er virtuos og temperamentsfull sigøynermusikk fra Russland, Romania og Ungarn, og de har samarbeidet tett med de fremste ungarske musikerne innen sjangeren.
Østeuropeisk sigøynermusikk preges av brå skift, fra sår melankoli til fyrige danserytmer. Elementer fra kunstmusikk, 1800-talls populærmusikk og ikke minst folkemusikk har smeltet sammen til en unik musikkform.

– Dette er hjertemusikk! sier Gjertrud Økland, som er leder for orkesteret.
– Musikken er livsbejaende, glad, ja befriende, og den er ment å gjøre livet lettere. Men det er likevel ikke bare gladmusikk, for livet er jo ikke bare glede. Melankolien hører også med, og det som er trist og vanskelig i livet er naturligvis også med fordi det er naturlig, men da er hjertemusikken der for å trøste og samtidig glede, sier Gjertrud Økland.
– Denne musikken er så befriende at man blir blåst over ende av det, sier skuespiller Helge Jordal.

Den kjente skuespilleren med merittliste fra norsk teater og film helt siden 1972 forteller at han ble med orkesteret på turné rett og slett fordi han alltid har vært fan av orkesteret.
– Vi har hatt forskjellige prosjekter der vi har arbeidet inn i våre programmer bidrag fra kjente artister og nå er turen kommet til Helge Jordal, sier Gjertrud Økland.
– Musikken de spiller har alltid begeistret meg, man blir liksom både glad og litt tullete av den! sier Jordal.
Og det er dette glade og litt tullete han skal være med og formidle under konserten.

I sigøynermusikken kobles folkemusikkens tonespråk med klassisk og romantisk klangideal og virtuos spilleteknikk. Musikken innstuderes og arrangeres som folkemusikk skal, på øret, på gehør, og kombinert med «klassisk» spilleteknikk og virtuositet gir den rom for et nyansert, lekent og inderlig musikalsk uttrykk.
Gjertuds Sigøynerorkester består foruten leder Gjertrud Økland på fiolin også av Georg Reiss, klarinett/tárogátó, Tom Karlsrud, akkordeon, Pål Thorstensen, kontrabass, Trond Villa, bratsj og Helene Waage, cello og sang,
– Vi har vanligvis også med oss en ungarsk cimbalon-spiller, men han sitter dessverre korona-fast i Ungarn, sier Gjertrud Økland.