– Dette er en flott ramme for årets samiske deltakelse i Musikkfestuka, og jeg er så glad og stolt over at Bodø tar så godt vare på samisk kultur og språk, sier sametingspresident Aili Keskitalo.

Hun og Silje Muotka, som er kandidat til sametingspresident-posten for neste periode, var begge tilstede på «Brunch i parken» på Snorres plass. Der var den samiske artisten Kajsa Balto dagens gjest.

Hun er oppvokst på Dokka i Innlandet, med samisk far. Han ga henne starten og språket, hun synger nå på samisk med fascinerende intensitet.

 

Omtrent samtidig som «brunchen» var det premiere på barneteaterforestillingen Gáhtot i Stormen bibliotek. Gáhtot betyr «bortkommet rein», og dette er en fortelling om to søsken som har mistet reinflokken, men takket være skogens dyr får de vite hva som ligger bak.

Forestillingen vises av Salten Friteater, et nyoppstartet teaterkollektiv fra Bodø.

– Når vi nå er i gang og viser denne forestillingen kan vi også arbeide videre, sier Ida Hevrøy i Salten Friteater.

 

– Vi ønsker å fortelle historier med lokalt tilsnitt, og da er jo den pitesamiske kulturen rundt Bodø nærliggende og spennende å gå løs på. Musikkfestuka har gitt oss frie tøyler og vi har fått en flott mulighet til å lage teater, sier Hevrøy.

Gáhtot er produsert i samarbeid med Nordland Musikkfestuke, Duoddara Ráfe – pitesamisk senter og Bodø Rythm Group. Dukketeaterforestillingen har levende musikk og baserer seg på fortellinger fra pitesamisk område i Salten.

 

– Det er så fint at Nordland Musikkfestuke i likhet med Bodø kommune tar vare på den viktige samiske delen av Nordlands historie og kultur, som jo her i dette området er ekstra viktig og mangfoldig med både pite- og lulesamiske innslag, sier sametingspresident Ailo Keskitalo.

– Jeg ser en sammenheng mellom Musikkfestuka, kommunens satsing og engasjement, og arbeidet fram mot at samisk deltakelse blir selvfølgelig og viktig når Bodø blir europeisk kulturhovedstad i 2024,. sier hun.

– Samisk innhold i Musikkfestuka er jo helt naturlig, og samisk musikk gir en ekstra dimensjon, sier sametingspresident-kandidat Silje Muotka.