Av Jørgen Mathisen

 

Å være på festival skal helst innebære å få oppleve noe du aldri har opplevd før og som bare kan oppleves der og da – på festivalen. Derfor er det med særlig stor glede Nordland Musikkfestuke i år ønsker velkommen noe så sjeldent som et norsk profesjonelt kor. Dem er det ikke mange av i Norge, de kan telles på en hånd. Dette koret er til og med helt nytt. Konserten i Bodø blir det tredje prosjektet de noen sinne har gjort siden debuten for to år siden. Det er altså duket for en sjelden festivalopplevelse når vokalensemblet JSB Ensemble har konsert i Bodø domkirke fredag 12. august.

 

Musikk fra grenseland
Ensemblet stiller med en spennende kombinasjon av musikk basert på konsert-tittelen Grenseland. Det blir musikk skrevet av komponister som har levd tett på eller if Russland, og hvor flere har opplevd å måtte kjempe for sin kunstneriske frihet. Men det er ikke nødvendig å ha noe politisk eller historisk bakteppe for å la seg bevege av vakker kormusikk – og det blir det denne kvelden. Vi får høre et flunkende nytt kor med funklende fin klang.

– Vi vil gi publikum musikk fra grenseland i mer enn en forstand. Det handler om russiske komponister som har vært bannlyst av myndighetene helt fram til i dag, estiske komponister som lever i grenselandet med Russland svært tett innpå livet, eller finske komponister som skriver veldig moderne musikk og derfor er i et grenseland, sier dirigent og kunstnerisk leder Julia Selina Blank.

 

Den nåværende situasjonen
– Samtidig blir det også det jeg kaller «kirkeslavisk» musikk, for her går russisk og italiensk «katedralsk» musikk hånd i hånd. At russisk musikk også inngår i programmet for kvelden er ikke noe problem så lenge komponister og verk er valgt ut i fra den situasjonen vi har nå med krigen i Ukraina. Det er også ukrainsk musikk med på menyen, sier Julia Selina Blank.

Konserten under Musikkfestuka åpner og slutter med ukrainsk musikk, komponert av Hanna Havrylets (1958-2022). Først «Bønn til Guds Mor» og til slutt «Alt mitt håp».

Det blir videre musikk av russiske Nikolai Rimsky-Korsakov, «Fader vår» og «Se, Brudgommen kommer» og det blir gudstjenestemusikk av russiske Vasily Titov (1650-ca. 1715). Finske Kaija Saariaho har skrevet musikk om avskjeder, og det blir også kormusikk av russiske Sofia Gubaidulina og estiske Arvo Pärt.

 

 

Etterspurt kordirigent
Dirigenten og korlederen Julia Selina Blank er fra Tyskland, bor i Oslo og er en av de mest markerte «up and coming» kordirigenter i Europa for tida. Hun gjør jevnlig korinstruering og er kormester for profesjonelle kor, særlig i Tyskland, når store verk for kor og orkester skal settes opp.

Julia Selina Blank er regelmessig engasjert som dirigent og kormester for ensembler som Det Norske Solistkor, Slovenske Filharmonisk kor, Chor des Bayerischen Rundfunks, RIAS Kammerchor, Chorwerk Ruhr og Sveriges Radiokör. I Norge er Julia kunstnerisk leder for Kammerkoret NOVA og Asker Kammerkor.

 

Måtte bli voksen først
– Hvordan foregikk veien fram til å bli kordirigent?
– Jeg begynte jo selvsagt som korsanger jeg også, godt påvirket av begge mine foreldre som var korsangere. Og derfor var jeg selvfølgelig, i ungdommen, helt klar på at sanger eller musiker skulle jeg ikke bli. Jeg spilte piano og fløyte også, men alt som hobby. Det var først da jeg som nesten voksen, som 18-19-åring, fikk muligheten til å bli med i et bayersk ungdomskor at jeg begynte å forstå at dette låt fint og var fristende å fortsette med, ja at jeg fikk ambisjoner, forteller Julia Selina Blank.

Og etterhvert oppdaget hun også at å dirigere kor var enda mer tiltrekkende enn «bare» å synge i kor. Hun har sin utdannelse fra Hochschule für Musik und Theater München og fra Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Våren 2018 avsluttet hun sin mastergrad i dirigering hos professor Grete Pedersen ved Norges Musikkhøgskole.

 

Geografiske årsaker
– Det er mange profesjonelle og svært dyktige sangere i Norge som synes det å få synge i profesjonelt vokalensemble er noe av det beste som finnes. Men mulighetene er få og små. Hva tror du er årsaken til at Norge faktisk har en del gode amatørkor men så veldig få profesjonelle kor og vokalensembler?

– Jeg tror det har veldig mye med geografi å gjøre. Det er rett og slett ikke så lett å samle et tilstrekkelig antall profesjonelle sangere som ønsker å være med i et ensemble og ha det som en av sine hovedoppgaver som sanger. Dette har selvfølgelig igjen med økonomi å gjøre. Vi har faste orkestre som får faste bevilgninger og dermed kan ha faste ansatte. Slik er det ikke med kor.

– Og de mange gode amatør-korene, da?

– Det handler også om geografi. Vi ser jo stadig hvordan ivrige, dyktige amatør-korsangere samler seg innenfor et begrenset geografisk område. For meg som kordirigent er slike kor veldig spennende og givende å arbeide med, men når jeg arbeider med et profesjonelt kor har jeg kolleger å arbeide sammen med. Det blir et samspill på en annen måte. Det profesjonelle kor-uttrykket er alltid noe spesielt, med spesielle kunnskaper, ferdigheter, ja en egen dynamikk, sier Julia.

 

Må ordne alt selv
JSB-ensemble er prosjektet til Julia Selina Blank og samboeren, baryton Halvor Festervoll Melien. De har sammen satt seg som målsetting å lage et nytt profesjonelt kor satt sammen av noen av Norges aller fremste sangere.