Sverre Koren Bjertnæs (45) har vakt oppsikt med sine bilder og sin kunstneriske utvikling.

Tekst: Jørgen Mathisen

– Han begynte jo som meget ung på «Nerdrum-skolen», som elev hos Odd Nerdrum. Det var den gangen noen mente man ikke kunne bli maler hvis man ikke kunne lage en nærmest fotografisk riktig gjengivelse av en hånd. Det har skjedd mye i Sverre Bjertnæs’ kunst siden den gangen, smiler Harald Bodøgaaard.

 

Han og datteren Selma er vertskap for utstillingen og hun forteller at det er omkring 40 arbeider som representerer hele prisspekteret fra noen få tusen for grafikk og opp til de store bildene i høydeformat som kan være bortimot 1 x 2 meter.

Det er både på grunn av de store bildene og på grunnav motivvalgene i mange av de mindre bildene Bodøgaard kaller utstillingen monumental.

 

– Det interessante med Sverre Bjertnæs i kunsten han lager nå er kombinasjonsmåten han jobber med. Her kan være monotypier (store engangs-trykk) i bunnen som han har malt oppå. Han har også flere ganger benyttet samme «bunnen» med forskjellige varianter malt oppå, sier Harald Bodøgaard.

«Fantasi-eggende» er et annet ord som kan brukes om denne utstillingen. Her er så mange bilder med motiver som inviterer til å la fantasien spinne videre. Her er både små grafiske arbeider, malerier og store bilder – en del i blandet teknikk – som passer til store vegger.

– Vi håper jo på at de som vil ha kunst i store rom der mange ferdes skal kjøpe noe, sier Selma og Harald Bodøgaard.

 

Sverre Koren Bjertnæs regnes som en av de fremste samtidskunstnerne i Norge for tida, og har fått en rekke stipendier og priser.

«Som en futuristisk koalisjon mellom Edvard Munch og Odd Nerdrum stiger Sverre Koren Bjertnæs frem som et popkulturelt svar på et rop om figurativ kunst. Bjertnæs kunstverk balanserer hårfint med sine trygge figurative motiver – gjerne portretter – mot kontrasterende surrealistiske bakgrunner», skriver Bodøgaard Kunst & Kultur i sin presentasjon av utstillingen.

 

Bjertnæs har samarbeidet mye med kunstnerne Bjarne Melgaard og med en av nestorene i norsk bildende kunst nå, Håkon Bleken.

– Jeg synes det er tydelig i en del arbeider at Bjertnæs har hentet mye inspirasjon fra Bleken, sier Harald Bodøgaard.

Utstillingen åpner fredag 6. august klokka 19:00 og lørdag 7. august er utstillingen åpen fra 10.00 til 12.00. Ellers i Musikkfestuka er åpningstidene kl. 12.00 til 17.00. Kafé er det også, åpen fra 12.00 til 16.00.