– Nei… jeg har jo disse programmene inne og det er egentlig ikke noe problem å gjøre alt dette med så korte mellomrom. Det er så fint å være på festival hvor man kan gjøre mye forskjellig og være med på mye forskjellig. Men, vel å merke: Uten at det blir for stressende. Og her er det slik. Jeg har vært med på festivaler hvor det har gått tett i tett og jeg har sprunget fra øvingsrom til prøve til konsert og så til ny prøve før neste opptreden. Det blir for heftig og er ikke morsomt. Men her i Bodø er det fint! Her kan jeg få slappe av innimellom, få oppleve litt av festivalen og ikke minst få se den vakre naturen, sier hun.

I løpet av musikkfestuke-dagene hun har vært i Bodø har Anne Sofie von Otter vært blant annet på Kjerringøy og på Mjelle.

– Litt ferie skal det også være å delta på festival, og her opplever jeg trivelig stemning.

Naturen er viktig

Anne Sofie von Otter er verdensstjerne. Hun synger på de største scenene og de mest prestisjetunge festivalene, og kan si ja eller nei omtrent som hun vil – og det mangler ikke på forespørsler.

– Og så tar du deg altså tid til å være, ja ønsker å være, nesten ei uke i Bodø?

– Da jeg var her første gangen, i 2013, så jeg hvor flott det var her og ville gjerne se mer av omgivelsene, men det var ikke tid. Nå fikk jeg muligheten og det var faktisk en vesentlig årsak til at jeg sa ja da André spurte meg. Jeg sa ja omtrent med en gang! forteller hun.

Den forespørselen om å være «Artist in residence» fikk hun av direktør André Wallann Larsen allerede tidlig i fjor. For så tidlig må man være ute når man skal ha en som er så opptatt til å sette av ei hel uke.

– Vi hadde et møte da jeg hadde konsert i Paris, så møttes vi igjen i Oslo senere på året.

Mange forskjellige ting

– Det virket som det var gode ideer han hadde, dette med å gjøre flere ulike programmer. Det er moro og fint å få gjøre mange forskjellige ting, å få variere. Han hadde ideer og forslag, og det hadde jeg, og så kom vi fram til dette som det nå har blitt.

­ – To hel-kvelds, egne konserter, en konsert sammen med Mahler Chamber Orchestra, og så en pub-kveld. På pub synger du vel ikke så ofte?

– Nei, virkelig ikke, og det er ikke lett! Det var ikke min idé, men jeg gjør det, fordi jeg forstår det er tradisjon.

Anne Sofie von Otter synes det er oppløftende når hun får høre at operapub-publikummet i Bodø slett ikke er som vanlig pub-publikum. Ikke noe rølp, ikke noe vandring fram og tilbake til bardisken mens hun synger. Det var det hun hadde fryktet.

Har programmene inne

De fire forskjellige programmene kommer selvsagt ikke av seg selv, og Anne Sofie von Otter er nøye på at det må øves – mye, og hver dag. Men det hun framfører i løpet av Nordland Musikkfestuke har hun inne på forhånd.

– Programmet med Brooklyn Rider gjorde vi sammen bare et par uker før Nordland Musikkfestuke. Chansons-programmet gjorde jeg senest i Oslo i fjor, da var André der og vi snakket om forskjellige planer og ideer for mitt opphold her. Schubert-romansene er jo alltid med, men det er klart at for hver gang må jeg øve dem inn om igjen, de må repeteres.

Tungt å komme i gang

I gjennomsnitt to timer daglig øver hun, og det er ikke kjedelig, forsikrer hun. En helt tvingende nødvendig del av jobben.

– Men starten kan være tung. Man må rykke seg opp fra det andre man driver med, det er alltid noe praktisk som kanskje kunne vært gjort først, om det så bare er oppvaska hjemme som må ryddes. Før jeg begynner å øve på noe må jeg selvsagt varme opp, og oppvarming er kjedelig. Men så fort jeg begynner på virkelig øving glemmer jeg det. Ja det kan av og til være vanskelig å slutte når jeg først er i gang. Jeg blir gal hvis jeg ikke får anledning til å øve og ofte er jeg i veldig godt humør når øvingen er over for dagen, forteller Anen Sofie von Otter.

– Og når en opptreden eller en konsert er over?

– Da føler jeg meg også oftest glad, men det krever jo sitt. Det sitter i hodet. Ofte lengter jeg etter å få noe mat og litt godt å drikke til, når det er over. Det er mye adrenalin som er ute og går da, som skal «kjøles ned».

Sjangerskiftingen fortsetter

– Av alle de forskjellige sjangre du opptrer med, hvilken liker du selv best?

– Alt jeg framfører nå under Nordland Musikkfestuke i Bodø er selvfølgelig sjangre jeg er glad i og liker godt. Men min aller kjæreste sjanger er nok barokkmusikken. Der føler jeg meg hjemme, og det var der jeg begynte. Men det blir ikke noe barokk-sang fra meg i Bodø denne gangen. Jeg hadde lyst, og foreslo det, men det ble ikke slik, det passet ikke.

Men Schubert-romanser, franske chansons og låter av Sting, Bjørk og Elvis Costello, pluss «mezzo-pub», det ble det. Og etterpå – sjangerskiftingen fortsetter, om enn ikke i samme forrykende tempo som i Bodø. Høstsonaten som moderne opera i Stockholm, og så tradisjonell opera med Figaro i München og Candide på Komiche Opera i Berlin.

– Og innimellom reiser jeg «på landet», til sommerhuset i Roslagen utenfor Stockholm.

Anne Sofie von Otter blir en tanke ekstra mjuk og blid i stemmen når hun snakker om ferie hun har der innimellom. Et sted egnet å sitte og forhåpentlig huske tilbake til forhåpentlig gode dager under Nordland Musikkfestuke i Bodø.