Foto: Håvard Christensen

Det ble en utendørskonsert i Bodøsjøen om kvelden fredag 11. august som virkelig forslo, og som vil bli husket. Og forhåpentlig gjentatt. Regnet høljet ned hele dagen, men værgudene liker klassisk musikk, de også.

Tekst: Jørgen Mathisen

 
Da konserten startet, stoppet regnet. Det kom litt tilbake under deler av den store utendørskonserten, men ikke verre enn at de vel 1.200 som hadde betalt billett koste seg – hele veien. De fikk oppleve mye fin musikk og de var forberedt på regnet. Vi vet hvor vi bor.

Her var bare godt humør og bare smil og gode miner over alt og hele veien. Folk gratulerte hverandre med dagen og anledningen – det er første gangen det har vært en slik stor, utendørs konsert med kun klassisk musikk i Bodø.

Det var mye entusiasme inni regnklærne hele veien – og det toppet seg da det store fyrverkeriet kom, rundt midnatt.

 

Jubel fra først til sist

God lukt og god stemning, litt regn men nesten ingen vind, og folk jublet fra første til siste nummer. Stemningen lignet litt på «Last night at the Proms», konserten fra London som mange har sett på tv. Der jubles det mye og publikum synger med. Som seg hør og bør var Edvard Fliflet Breins «Ut mot havet» først. Nesten en nordlandsk nasjonalmelodi – på passende sted og til passende tid. Ganske langt uti kom også allsang på «Å eg veit meg eit land», med Kristian Krokslett som solist.

Da var det stolthet over både tid og sted og anledning og over landsdelen vi bor i.

 

Klassisk er populært

Det gikk slag i slag med populære klassiske melodier – akkurat som det skal være på en slik konsert, og akkurat slike som mange av publikum kjente igjen. Det var tydelig på responsen.

Det gikk fra Wilhelm Tell-overtyren av Rossini via Griegs Holbergsuite og til musikk fra Carmen med sopranen Mari Askvik, det gikk fra Nachtmusik av Mozart via «Rett vest» av Gjermund Larsen til Strauss «Radetskymarsj». Pluss mange fler – til sammen 20 orkesternumre i en over to timer lang konsert – og folk holdt ut.

Også takket være Nordnorsk Opera og Symfoniorkesters nye operasjef, Espen Langvik, som både ledet konserten og sang Figaro.

 

Bekreftelse

Bodøfolk har bekreftet noe mange visste – man kan kle seg mot det meste slag vær.

Nordnorsk Opera og Symfoniorkester har bevist noe mange ante men ikke førte seg sikre på: Det går an å gjennomføre en fullskala symfonisk konsert ute – også når det regner.

Dessuten har alle fra Nordland Musikkfestuke, både ansvarlige og frivillige, gjort en formidabel innsats på den regnfylte dagen, og bevist at det går an å gjennomføre et slikt prosjekt til tross for mange odds i mot, inkludert et ustoppelig regnvær. Det står det respekt av.