De tre hovedrolleinnehaverne i Herr Petters Lovsang har studert Herr Petters antatte egenskaper. Her er deres syn på mannen og myten.

Tekst og foto: Jørgen Mathisen

 

– Jeg tror han i hvert fall var ukonvensjonell for sin samtid. Han var nok på en måte folkelig, samtidig som han satt der på sin høye hest og var embetsmann. Dessuten var han jo interessert i djevleutdrivelser og desslike, så han gjorde seg sikkert både populær og upopulær i forskjellige kretser han ferdedes i, sier Jan Gunnar Røise, som spiller Herr Petter.

 Svak også

– Han var høy på seg selv, og det fikk han svi for, tror Julie Moe Sandø. Hun spiller Herr Petters trofaste og kjærlighetsfulle kone Margrethe.

– Han hadde makt, han hadde posisjon, men til tross for alle godene klarte han ikke å holde stilen. Han var litt svak også.

 Ikke historisk korrekt

– Og det er der Han Tykje har han, hovmodet er hans svake punkt, sier Bjørn Sundquist som spiller nettopp Han Tykje.

– Vi må jo også huske på at dette er ikke noe historisk skuespill, det er fri diktning bygd på myten om at Petter Dass hadde solgt seg til Djevelen. Men kjærligheten visser til slutt, den er størst av alt – og det ef jo et odt og riktig og sant budskap som passer utmerket, ikke minst i kirken, sier Sundquist.

 Imponerende innsats

De tre profesjoelle skuespillerne er over seg av begeistring for det amatørskuespillerne i stykket, det vil si kor og statister, gjør i Herr Petters Lovsang.

– Det er jo åpenbart at de har et helt særskilt forhold til og eierskap til forestillingen. Det er gledelig og inspirerende, og det hadde virkelig vært ønskelig at ledelse og andre fra institusjonsteatrene kunne komme til Bodø og se hvordan en slik drømmesituasjon for teater skapes, samstemme de tre skuespillerne.